Przepis Kolegi Ryszarda Pietraszkiewicza Członka Klubu Kolekcjonera I Kultury Łowieckiej we Włocławku

Składniki:
2 kg ziemniaków, 1 kg kiełbasy (lub 1 kg mięsa z kurczaka bez kości), 25 dag boczku, (jeżeli kurczak to boczek podwędzony), 8 cebuli, 50 dag marchwi, duża główka kapusty, sól, pieprz, kilka ziaren suszonego jałowca, 1-2 ząbki czosnku
kociołek żeliwny na trójnogu o pojemności 7-10 litrów z żeliwna pokrywą dokręcaną hermetycznie


Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Boczek, kiełbasę, cebulę i marchew pokroić w talarki. Zamiast kiełbasy można użyć mięso drobiowe należy je pokroić w paski. Z kapusty należy zdjąć kilka liści i wyłożyć nimi ścianki kociołka, co najmniej dwukrotnie. Pozostałą część kapusty podzielić na 8 części, 4 z nich podzielić na mniejsze kawałki.  Do obłożonych liśćmi kapusty ścianek kociołka przyłożyć plastry boczku. Na dnie garnka ułożyć 4 mniejsze kawałki kapusty, a następnie kolejno: warstwę boczku, ziemniaków, cebuli, marchwi, kilka kawałków kapusty, oraz warstwę kiełbasy (lub mięsa drobiowego), należy powtarzać warstwy aż do wyczerpania, każdą warstwę lekko przyprawiać.  Ostatnią warstwę przykryć kilkoma liśćmi kapusty, przykryć pokrywą i dokręcić. W dużej mierze smak potrawy zależy od szczelności naczynia. Kociołek ustawić nad ogniskiem i piec ok. 1 godzinę. Sygnałem zakończenia gotowania potrawy będzie wydobywająca się spod pokrywy strzelająca para. Należy ostrożnie zdjąć pokrywę! Potrawę pokroić na pionowe kliny, w całości wyjąć na talerz.

Czas pieczenia można uprzyjemnić butelką piwa grzanego lub równocześnie można przygotować grzaną wódkę wg dowolnego przepisu, ale koniecznie tak by po nalaniu do szklanki można było wrzucić pół łyżeczki masła, które po roztopieniu pokryje powierzchnie i zabije zapach alkoholu.

Smacznego


created by Positive-Power