Przepis Koleżanki Barbary Napory Członkini Klubu Kolekcjonera I Kultury Łowieckiej we Włocławku

                                                                                                                                                       

Składniki:
ok. 1½ kg słonina z dzika, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku


Sposób przygotowania:
Słoninę zmielić maszynką do mielenia mięsa wykorzystując sitko z grubymi oczkami. Następnie zmieloną słoninę wytopić na patelni lub w rondlu z grubym dnem. Pod koniec gdy cała słonina zostanie wytopiona dodać pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażyć niezbyt długo tak aby cebula i czosnek nie przypaliły się. Wytopiony smalec należy zlać do szklanego lub ceramicznego naczynia. Pozostałe skwarki wraz z cebulą i czosnkiem doprawić majerankiem i wszystko razem zmielić maszynka do mielenia mięsa wykorzystując sitko z małymi oczkami. Otrzymaną masę doprawić solą a następnie dodać do roztopionego smalcu i wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Tak przygotowanym smarowidło spożywać ze Świerzym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Smacznego

created by Positive-Power